Živá čokoláda

Čokoláda je jedno z nejoblíbenějších jídel na světě. Čokoláda bývá spojována s příjemnými pocity, odměňováním, je potěšením pro všechny smysly. Čokoláda zapadla do škatulky špatných a nezdravých potravin, slabostí, které bychom si měli odříkat. Vede k nadváze, alergiím a způsobuje akné. To vše však platí pro masově produkované čokolády, které jsou sice vyrobené z kakaových bobů, ale kvůli pražení, přidávání cukrů, ztužených tuků, mléka a aditiv, již neobsahují ani zlomek živin původní suroviny. Všechny ty alergie a akné jsou způsobeny přidaným mlékem a dalšími "lahůdkami". Konzumace nepraženého kakaa žádné takové problémy nezpůsobuje. Velmi málo ‚čokoholiků‘ kdy v životě ochutnalo to, z čeho veškerá čokoláda na světě pochází – syrové nepražené kakaové boby. 

 

Kakaové boby jsou sušená semena plodů kakaovníku Theobroma cacao (theobroma znamená v řečtině pokrm bohů), prekurzoru z něhož je všechna čokoláda fabrikována. Masově produkovaná čokoláda vzniká pražením, kapalněním, mletím a následným smícháním kakaových bobů s rafinovaným cukrem, aditivy, mléčnými prášky, hydrogenovanými tuky, konzervanty a jinými dodatky a z původních hodnot nezbývá prakticky nic. Naopak, díky cukru a aditivům vzniká mnoho prázdných kalorií a psychických závislostí.

Nejlepší cestou jak využít výživných hodnot kakaa, a že jich není málo, je konzumovat ho v té nejčistší podobě jak ho vytvořila Matička Příroda, v podobě nepražených kakaových bobů. Nepražené kakao se řadí mezi tzv. ‚superfoods‘. Obsahuje přibližně 300 chemicky identifikovatelných látek, což z něj činí jednu z nejkomplexnějších potravin planety.

Čokoláda zapadla do škatulky‚ špatných a nezdravých potravin‘, slabostí, které bychom si měli odříkat. Vede k nadváze, alergiím a způsobuje akné. To vše je pravdou ovšem jen v případě masově produkovaných čokolád vyrobených z praženého a jinak přepracovaného kakaa s přídavkem cukru, mléka, ztužených tuků a aditiv. Černá čokoláda bez rafinovaného cukru je zdravá. Je více než pravděpodobné že alergie a akné jsou důsledkem spíše obsahu mléka, respektive mléčných derivátů a dalších lahůdek v čokoládě obsažených, neboť konzumace syrového kakaa žádné takové problémy nezpůsobuje.

Živá čokoláda

Čokoláda patří mezi nejoblíbenější jídla na světě a řada lidí západního světa si neumí život bez ní ani představit. Je nejčastějším dárkem, vyhledávaným antidepresivem i potěšením pro všechny smysly. Bohužel ale nepatří mezi právě nejzdravější potraviny a má to své důvody. V dnešní době se totiž běžná čokoláda vyrábí z pražených kakaových bobů jejich kapalněním, mletím a posléze smícháním s rafinovaným cukrem, sojovým lecitinem, mléčnými produkty a ztuženými tuky a řadou dalších ne zcela vhodných přísad. U dražších čokolád se jedná v lepším případě „pouze“ o lecitin a cukr. Tak či onak se jedná o kalorickou potravinu způsobující u řady lidí akné, alergické reakce či psychické závislosti. Vždy a bezvýhradně tomu však tak být nemusí. Umíte si představit čokoládu, která by byla výživná, chutná a přitom bez všech zmíněných negativních aspektů? Zní to jako fantazie, ale živá čokoláda taková je. Základním rozdílem oproti běžným čokoládám je, že je vyráběná z nepraženého kakaa.

Všechny kakaové součásti, které obsahuje, se vyrábí z nepražených kakaových bobů, díky čemuž se v čokoládě zachovají veškeré výživné hodnoty, kterými semena plodů kakaovníku Theobroma Cacao (řecky Pokrm bohů) oplývají. Nepražené kakaové boby jsou výjimečně komplexní potravinou a řadí se do kategorie tzv. ‚superfoods‘ neboli super-potravin.

- Jsou zejména významným zdrojem hořčíku a organické síry v přírodě, přičemž právě hořčík je považován za jeden z nejvíce nedostatkových prvků v současné běžné stravě.
- Kromě toho jsou zdrojem velmi širokého spektra dalších minerálů a vitamínů.
- Podle vědeckých výzkumů je kakao jednou z plodin nejbohatších na antioxidanty,obsah flavonoidních antioxidantů v kakau je přibližně 10%, což je 3x více než v zeleném čaji a 20x více než v praženém běžně dostupném kakaovém prášku.
- Antioxidanty v nepraženém kakau jsou vysoce stabilní a snadno vstřebatelné pro lidský organismus.
- Kakao dále obsahuje velké množství neurotransmitterů - látek ovlivňujících nervovou soustavu. Díky tomu má povzbuzující účinky na lidský organismus a celkovou náladu.
- Řada těchto důležitých látek se bohužel znehodnocuje nebo zcela likviduje při pražení, což je běžná součást procesu zpracování kakaových bobů k výrobě čokolády. Čokoláda z nepraženého kakaa však v sobě obsahuje všechny tyto látky v nezměněné podobě.
- Další devizou živé čokolády je fakt, že neobsahuje rafinovaný cukr.
- Je slazena sirupem z agáve, zpracovávaným při nízké teplotě.Sirup z agáve má díky obsahu fruktózy velmi nízký glykemický index a je takpřijatelným sladidlem pro diabetiky.
- Výsledné hodnoty glykemického indexu u čokolády slazené sirupem z agáve jsou díky němu velice nízké a čokoláda je tak poměrně bezpečnou sladkostí, a to vše bez umělých či rafinovaných sladidel.
- Čokoláda dále neobsahuje žádné mléčné produkty, přidané tuky ani sojové přísady. Přesto to není čokoláda hořká.
- Je vyrobena pouze z vysoce kvalitních čistě přírodních a nerafinovaných ingrediencí v bio kvalitě zpracovávaných při teplotě nižší než 45°C, díky čemuž se zachovávají všechny nutriční hodnoty beze změny.
- Při samotné výrobě čokolády teplota nikdy nepřesahuje 40°C. Je vyráběna ručně, s péčí a láskou, kterou nemůže průmyslová strojová výroba nahradit. Jedná se tak o skutečně živou a opravdovou čokoládu plnou živin, energie a dobré nálady. Je to jediná čokoláda, která nadchne chuťové buňky a nezanechá špatné svědomí. 
- Vyrobeno z přirozeně bezlepkových surovin. Neobsahuje žádné emulgátory, pojiva, přídavné ani jiné chemické látky.

Kakao