Stévie sladká

21.03.2016 12:36

Stévie sladká (Stevia rebaudiana) je světlomilná tropická rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Stévie si získala oblibu nejen kvůli svým léčivým účinkům, ale také jako vynikající nízkokalorické sladidlo (sladivost je až 300 × vyšší než u klasického cukru). Stévie se používá především jako náhražka cukru (má nula kalorií), navíc nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je vhodná i pro diabetiky. Jako první používaly stévii kmeny známé v Paraguayi a Brazílii. Sladili si s ním pokrmy, i nápoje, například legendární maté a rovněž ji používali pro její léčivé účinky (na pálení žáhy, cukrovku, jako ústní vodu). Mnohem později vědci zjistili, že sledovaná populace téměř netrpí kazivostí zubů. Ze zjištění vyplývá, že stévie dokáže zničit celou řadu nebezpečných bakterií ústní mikroflóry. Často se stévie proto používá do zubních past a ústních vod.

 

 

Stévie a léčivé účinky
Stévie je hojně využívána při redukčních dietách (nízký obsah kalorií), podporuje trávení a potlačuje pocit hladu, navíc udržuje rovnováhu cukru v krvi, tudíž je vhodným sladidlem i pro diabetiky. Stévis je skvělým pomocníkem při odvykacích kúrách, protože pomáhá snižovat pocit potřeby tabáku a alkoholických nápojů, dále urychluje hojení ran a zároveň zamezuje tvorbě jizev. Stévie také snižuje únavu, vyrovnává krevní tlak, posiluje činnost slinivky břišní a podporuje mentální aktivitu. Dále je stévie účinná při kožních potížích (ekzémy, akné), snižuje tvorbu zubního kazu a působí proti plísním, bakteriím a virům.
 

Stévie sušené listy