Šípek

21.03.2016 15:36

Šípek (Růže šípková, Rosa canina) je keř, který může dosahovat výšky až 3 metry, roste hojně na slunných stanovištích po celé Evropě. Plody tohoto keře, šípky, jsou jedním z nejvýznamnějších zdrojů vitamínu C. Šípkový keř je hojně rozšířen po celé Evropě, kvete v červnu a počátkem července a s pozdním létem - v září se na něm objevují malé červené plody, bohaté na živiny. Sbírají se po prvních mrazech. Vitamín C, jak všichni dobře víme, je zcela zásadní pro náš imunitní systém, pro celkovou kondici všech orgánů. Čaj ze šípků se proto hojně využívá jako prevence a v chřipkovém období, při nachlazení. Uvádí se, že 100 g šípku obsahuje 200 mg vitamínu C. Akutní nedostatek vitamínu C může být přičinou mnoha zdravotních potíží. Čaj z šípků je velice vhodný ke každodennímu pití, také pro děti, těhotné i kojící ženy.

 

 

Šípky obsahují širokou škálu minerálních látek a vitamínů, které jsou velice prospěšné pro naše tělo. Jmenovat je potřeba především vitamin C, dále pak B1, B2, P a K, vápníku a rutin, a mnoho dalších.

Šípek - léčivé účinky

  • imunita
  • vitalita
  • energie
  • zuby, dásně
  • močové cesty
  • záněty močového traktu a ledvin
  • zmírnění kolik
  • průjem
  • žaludek
  • nachlazení
  • kašel
  • horečky
  • kurděje
  • detoxikace

 

Příprava čaje z plodů šípku
Usušené šípky ( 20 g plodů na 1 l vody) rozdrťte, namočte do studené vody a nechte odležet do druhého dne. Těsně před přípravou celý nálev pozvolna zahřejte, těsně pod bod varu. Poté přeceďte přes jemné sítko či plátno, abyste odfiltrovali jemné chmýří semen.