Kokosový olej

Kokosový olej je univerzální - lze jej využít v péči o pokožku i k vaření.

Kokosový olej se v našem těle během trávení rozkládá na glukózu, neboli hroznový cukr, který postupně dodává tělu energii a přitom se v něm neusazuje (postupné dodávání energie je způsobeno delším procesem trávení kokosového oleje). Proto se také panenský kokosový olej doporučuje lidem, kteří mají problémy s hladinou cukru v krvi nebo přímo diabetikům. Konzumace kokosového oleje stabilizuje hladinu cukru v krvi a snižuje zátěž nadledvinek.

Panenský kokosový olej je výborný i při redukční dietě. Pár lžiček kokosového oleje dokáže navodit pocit nasycení na několik hodin, zabraňuje tedy nárazovému přejídání, které způsobuje známý jo-jo efekt. Kokosový olej nezatěžuje štítnou žlázu.

Panenský kokosový olej je také velmi odolný proti žluknutí neboli oxidaci. Žluknutí je velkou slabinou rostlinných olejů, které nejsou čerstvé a za studena lisované. Při něm vznikají vysoce toxické trans-mastné kyseliny, které způsobují ucpávání tepen a podílí se na vzniku srdečních a cévních chorob. Organismus se těchto trans-mastných kyselin totiž velmi složitě zbavuje.

Kokosový olej je také tepelně stabilní, takže se nepřepaluje. Složení kokosového oleje je úplně jiné, než u ostatních rostlinných olejů. Je podobné spíše sádlu a proto má panenský kokosový olej i podobné skupenství – při pokojové teplotě je v pevném, ale měkkém stavu, po zahřátí teče.