Fenykl obecný (Foeniculum vulgare)

01.12.2016 15:05

Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) je víceletá, až 2m vysoká bylina podobná kopru, původem ze Středomoří. Do Evropy jej přivezli Římané. Ve středověku se fenykl používal jako ochrana před zlými silami, větvičky fenyklu se umísťovaly nad domovní dveře. Plodem této byliny je dvounažka s protáhlými nažkami zelenavé až světlehnědé barvy. Plod fenyklu má charakteristickou vůni podobnou vůni anýzu a lehce štiplavou, nasládlou chuť. Fenykl je zdraví prospěšným kořením. V kuchyni je fenykl používaný coby koření (především ve francouzské a italské kuchyni). Využívá se k dokořenění chleba, sladkého pečiva či cukrovinek, rovněž k dochucení polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů. Lze jej použít i při konzervaci zeleniny (červená řepa nebo okurky), u přípravy dušeného masa, nebo při výrobě likérů. Mimoto má tento plod také blahodárné účinky na lidské zdraví. Pro teto účel se používá vývar z plodů.

 

Fenykl - účinky

  • nadýmání
  • podpora trávení a tvorby trávicích šťáv
  • proti křečím v žaludku a střevech
  • proti bolestem bříška u dětí
  • zvyšuje tvorbu mateřského mléka (kojící čaje)
  • tlumí kašel, podporuje vykašlávání hlenů
  • při nachlazení čaj z fenyklu, slazený medem
  • podpora činnosti sleziny
  • ledviny a urogenitálního trakt
  • protizánětlivé a antibakteriální účinky
  • zevně - výplachy unavených a podrážděných očí
  • nálev lze použít i jako pleťovou vodu pro mastnou pleť
 


Fenykl je vhodný pro všechny, nemá žádné kontraindikace. Často je součástí čajů pro malé děti a kojící matky.