Červená řepa (Beta vulgaris)
Červená řepa (Beta vulgaris) je dvouletá rostlina z čeledi merlíkovitých, která se pěstuje jako kořenová zelenina v současné době nejvíce ve východní Evropě a v USA. Nejstarší záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Řepa byla známá i ve starém Římě, kde ji bohatě využívali jako jídlo i lék. Díky antice se rozšířila i do celé Evropy. Červená řepa má velké množství živin, které se neztrácejí ani po uvaření. Řepa červená má poměrně vysoký obsah bílkovin s cennými aminokyselinami, které jsou prospěšné pro metabolizmus mozku. Obsahuje betain, vitamín C, zinek, jód, mangan, křemík, kyselinu listovou, a další. Červená řepa patří na seznam deseti druhů zeleniny, které jsou na antioxidanty nejbohatší. Obsahuje je zejména řepná šťáva.
Červená řepa a účinky na lidské zdraví
- výborným prostředkem proti rakovině, chřipce a horečnatým onemocněním
- snižuje krevní tlak a zvyšuje pevnost kapilár
- vysoký obsah cukru, ale zároveň příznivý glykemický index, doporučuje se i diabetikům
- příznivě ovlivňuje pevnost vazivových tkání a tvorbu nových
- zesiluje stěny cév, posiluje kosti
- dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům
- udržuje mladý vzhled pokožky
- podporuje regeneraci organizmu a zabraňuje stárnutí (omlazovací kůra)
- dobrá pro těhotné ženy v prvních měsících - zabraňuje deformaci plodu
- dobrá při onemocnění jater, cév, při revmatismu
- neutralizuje a odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku
- podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra
- snižuje ukládání tuků v játrech, reguluje metabolismus triglyceridů a cholesterolu
- aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem
- zvětšuje množství žaludečních šťáv a tím zlepšuje využití bílkovin
- detoxikuje - zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu, podporuje vylučování vody a kyselin z těla
- zlepšuje vstřebávání vápníku a hořčíku
- podporuje růst laktobacilů a tím upravuje střevní mikroflóru
-
výborným prostředkem proti rakovině, chřipce a horečnatým onemocněnímsnižuje krevní tlak a zvyšuje pevnost kapilárvysoký obsah cukru, ale zároveň příznivý glykemický index, doporučuje se i diabetikůmpříznivě ovlivňuje pevnost vazivových tkání a tvorbu novýchzesiluje stěny cév, posiluje kostidodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtůmudržuje mladý vzhled pokožkypodporuje regeneraci organizmu a zabraňuje stárnutí (omlazovací kůra)dobrá pro těhotné ženy v prvních měsících - zabraňuje deformaci plodudobrá při onemocnění jater, cév, při revmatismuneutralizuje a odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozkupodporuje růst buněk a opravuje jejich jádrasnižuje ukládání tuků v játrech, reguluje metabolismus triglyceridů a cholesteroluaktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkemzvětšuje množství žaludečních šťáv a tím zlepšuje využití bílkovindetoxikuje - zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu, podporuje vylučování vody a kyselin z tělazlepšuje vstřebávání vápníku a hořčíkupodporuje růst laktobacilů a tím upravuje střevní mikrofló