Červená řepa (Beta vulgaris)

Červená řepa (Beta vulgaris) je dvouletá rostlina z čeledi merlíkovitých, která se pěstuje jako kořenová zelenina v současné době nejvíce ve východní Evropě a v USA. Nejstarší záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Řepa byla známá i ve starém Římě, kde ji bohatě využívali jako jídlo i lék. Díky antice se rozšířila i do celé Evropy. Červená řepa má velké množství živin, které se neztrácejí ani po uvaření. Řepa červená má poměrně vysoký obsah bílkovin s cennými aminokyselinami, které jsou prospěšné pro metabolizmus mozku. Obsahuje betain, vitamín C, zinek, jód, mangan, křemík, kyselinu listovou, a další. Červená řepa patří na seznam deseti druhů zeleniny, které jsou na antioxidanty nejbohatší. Obsahuje je zejména řepná šťáva.


 

Červená řepa a účinky na lidské zdraví

  • výborným prostředkem proti rakovině, chřipce a horečnatým onemocněním
  • snižuje krevní tlak a zvyšuje pevnost kapilár
  • vysoký obsah cukru, ale zároveň příznivý glykemický index, doporučuje se i diabetikům
  • příznivě ovlivňuje pevnost vazivových tkání a tvorbu nových
  • zesiluje stěny cév, posiluje kosti
  • dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům
  • udržuje mladý vzhled pokožky
  • podporuje regeneraci organizmu a zabraňuje stárnutí (omlazovací kůra)
  • dobrá pro těhotné ženy v prvních měsících - zabraňuje deformaci plodu
  • dobrá při onemocnění jater, cév, při revmatismu
  • neutralizuje a odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku
  • podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra
  • snižuje ukládání tuků v játrech, reguluje metabolismus triglyceridů a cholesterolu
  • aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem
  • zvětšuje množství žaludečních šťáv a tím zlepšuje využití bílkovin
  • detoxikuje - zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu, podporuje vylučování vody a kyselin z těla
  • zlepšuje vstřebávání vápníku a hořčíku
  • podporuje růst laktobacilů a tím upravuje střevní mikroflóru
 
Z červené řepy (z čerstvých listů i z kořene) lze připravit mnoho chutných a zdravých jídel, prospěšná je i konzumace řepy v sušeném stavu. Pro účely léčení se také používá 100% šťáva z červené řepy nebo přímo extrakt.

 

  • výborným prostředkem proti rakovině, chřipce a horečnatým onemocněním
    snižuje krevní tlak a zvyšuje pevnost kapilár
    vysoký obsah cukru, ale zároveň příznivý glykemický index, doporučuje se i diabetikům
    příznivě ovlivňuje pevnost vazivových tkání a tvorbu nových
    zesiluje stěny cév, posiluje kosti
    dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům
    udržuje mladý vzhled pokožky
    podporuje regeneraci organizmu a zabraňuje stárnutí (omlazovací kůra)
    dobrá pro těhotné ženy v prvních měsících - zabraňuje deformaci plodu
    dobrá při onemocnění jater, cév, při revmatismu
    neutralizuje a odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku
    podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra
    snižuje ukládání tuků v játrech, reguluje metabolismus triglyceridů a cholesterolu
    aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem
    zvětšuje množství žaludečních šťáv a tím zlepšuje využití bílkovin
    detoxikuje - zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu, podporuje vylučování vody a kyselin z těla
    zlepšuje vstřebávání vápníku a hořčíku
    podporuje růst laktobacilů a tím upravuje střevní mikrofló