Kurkuma

Kurkuma (neboli indický šafrán - hindsky Haridra) je koření zlato - žluté barvy. Vůně je dřevito - květinová, chuť zemitá, nahořklá, lehce připomínající pepř. Kurkuma se získává rozemletím oddenku vytrvalé byliny z čeledi zázvorníkovitých - kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Kurkumovník je bylina se zdužnatělými kořenovými oddenky, podobnými oddenkům zázvoru. Její původ je v jižní Asii, největším producentem je Indie. Kurkuma, která je nedílnou součástí směsi kari (které dodává charakteristickou žlutou barvu), má celou řadu blahodárných účinků na lidský organismus, v ajurvédě je používána jako léčivá bylina již 4000 let. Kurkuma obsahuje asi 5 % éterických olejů (hlavní složky sabinen, felandren a žluté barvivo kurkumin). Kurkuma se též používá jako potravinové barvivo (do bezvaječných těstovin, polévek, rýže atd.).

Kurkuma - koření

Léčebné účinky kurkumy - resp. účinné látky kurkuminu

  • kurkuma podporuje funkci vnitřních orgánů
  • stimuluje organismus
  • čistí krev
  • působí proti nadýmání
  • pomáhá ochraňovat kůži před kožními chorobami (bývá přísadou v kosmetických přípravcích)
  • výtažky z kurkumy se rovněž používají i jako lék proti rakovině
  • protizánětlivé účinky
  • prokazatelný antioxidant
  • antibiotikum
  • antibakteriální a protivirový účinek
  • podpora kognitivních funkcí mozku (zejména u osob staršího věku)
  • přírodní mozkový doping - stimuluje
  • v ajurvédské platí za hlavní prostředek k nastolení dobré funkce jater (v kombinaci se zázvorem)
  • působí blahodárně při zánětech žaludku a tenkého střeva
  • hubí bakterie salmonely
  • podporuje tvorbu žluči a to vede k lepšímu trávení tuků
  • snižuje cholesterol
  • zlepšení zdraví srdečního svalu
  • preventivním opatřením proti kardiovaskulárním chorobám u žen v menopauze
  • revmatoidní artritida
  • při bolestech v krku, chronickém kašli
  • artritida a revmatické obtíže
  • záněty střev, žaludečních vředy
  • pomáhá regulovat zažívání a kontrolovat hmotnost
  • alergie
  • anemie
  • zlepšuje stav při cukrovce
  • pomáhá při hemeroidech
  • snižuje cholesterol
  • vhodné u spálenin, akné, lupenky, kožních vyrážek, pásovém oparu
 

Použití
Aby se kurkumin optimálně vstřebal, je dobré dodržovat tato tři pravidla
1.- povařit (zahřát teplem)
2.- přidat trochu černého pepře (obsahuje piperin, který podporuje vstřebávání účinné látky kurkuminu
3.- přidat zdravý tuk na ochranu kurkuminu před žaludečními kyselinami než se dostane do tenkého střeva. Z tuků jsou nejlepší ty za studena lisované: mandlový olej, ghíolivový či kokosový olej.


Upozornění
Kurkuma není vhodná pro těhotné ženy, při vnitřní horkosti nebo hepatitidě. Skladovat v temnu (kurkumin citlivý na světlo).

Zlaté mléko z kurkumy
 

Zlaté mléko z kurkumy (ajurvédský nápoj)- recept volně dostupný na internetu
 
Postup přípravy: 
Krok 1. - příprava kurkumové pasty
 
1/4 šálku kurkumy v prášku
1/2 čajové lžičky mletého pepře
1/2 šálku přefiltrované vody (bez chloru)
 
Všechny přísady vložte do malého hrnce a dobře promíchejte. Směs vařte na mírném plameni a neustále do zhoustnutí míchejte. Směs přelijte do uzavíratelné sklenice, nechejte zchladnout a uchovejte v lednici na další použití.
 
Krok 2. - příprava zlatého mléka
 
1 šálek kokosového mléka (možno i živé kravské mléko nebo např. mandlové)
1 lžička kokosového oleje
1/4 lžičky kurkumové pasty
med
 
V menším hrnci smíchejte všechny přísady (kromě medu) a na mírném ohni uveďte za stálého míchání do varu a povařte cca 15 min. Nechejte částečně zchladnout a na závěr přidejte med. Mléko pijte pravidelně, nejlépe večer po posledním jídle, po dobu minimálně dvou týdnů.