Kurkuma
Kurkuma (neboli indický šafrán - hindsky Haridra) je koření zlato - žluté barvy. Vůně je dřevito - květinová, chuť zemitá, nahořklá, lehce připomínající pepř. Kurkuma se získává rozemletím oddenku vytrvalé byliny z čeledi zázvorníkovitých - kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Kurkumovník je bylina se zdužnatělými kořenovými oddenky, podobnými oddenkům zázvoru. Její původ je v jižní Asii, největším producentem je Indie. Kurkuma, která je nedílnou součástí směsi kari (které dodává charakteristickou žlutou barvu), má celou řadu blahodárných účinků na lidský organismus, v ajurvédě je používána jako léčivá bylina již 4000 let. Kurkuma obsahuje asi 5 % éterických olejů (hlavní složky sabinen, felandren a žluté barvivo kurkumin). Kurkuma se též používá jako potravinové barvivo (do bezvaječných těstovin, polévek, rýže atd.).
Léčebné účinky kurkumy - resp. účinné látky kurkuminu
- kurkuma podporuje funkci vnitřních orgánů
- stimuluje organismus
- čistí krev
- působí proti nadýmání
- pomáhá ochraňovat kůži před kožními chorobami (bývá přísadou v kosmetických přípravcích)
- výtažky z kurkumy se rovněž používají i jako lék proti rakovině
- protizánětlivé účinky
- prokazatelný antioxidant
- antibiotikum
- antibakteriální a protivirový účinek
- podpora kognitivních funkcí mozku (zejména u osob staršího věku)
- přírodní mozkový doping - stimuluje
- v ajurvédské platí za hlavní prostředek k nastolení dobré funkce jater (v kombinaci se zázvorem)
- působí blahodárně při zánětech žaludku a tenkého střeva
- hubí bakterie salmonely
- podporuje tvorbu žluči a to vede k lepšímu trávení tuků
- snižuje cholesterol
- zlepšení zdraví srdečního svalu
- preventivním opatřením proti kardiovaskulárním chorobám u žen v menopauze
- revmatoidní artritida
- při bolestech v krku, chronickém kašli
- artritida a revmatické obtíže
- záněty střev, žaludečních vředy
- pomáhá regulovat zažívání a kontrolovat hmotnost
- alergie
- anemie
- zlepšuje stav při cukrovce
- pomáhá při hemeroidech
- snižuje cholesterol
- vhodné u spálenin, akné, lupenky, kožních vyrážek, pásovém oparu
Použití
Aby se kurkumin optimálně vstřebal, je dobré dodržovat tato tři pravidla
1.- povařit (zahřát teplem)
2.- přidat trochu černého pepře (obsahuje piperin, který podporuje vstřebávání účinné látky kurkuminu
3.- přidat zdravý tuk na ochranu kurkuminu před žaludečními kyselinami než se dostane do tenkého střeva. Z tuků jsou nejlepší ty za studena lisované: mandlový olej, ghí, olivový či kokosový olej.
Upozornění
Kurkuma není vhodná pro těhotné ženy, při vnitřní horkosti nebo hepatitidě. Skladovat v temnu (kurkumin citlivý na světlo).